Ik ben filmmaker en fotograaf. Ik woon in de Oosterparkbuurt in Amsterdam waar ik tot mijn grote geluk een montagehok/photoshop-shed in mijn achtertuin kon bouwen. Het combineren van wonen en werken doe ik mijn hele leven al graag. 

Mijn werkterrein is de culturele sector. Ik maak sinds 2009 vooral veel trailers, teasers en registraties van theatervoorstellingen. Ik film ook buiten de theaterwereld, vaak zijn dat portretten van bijvoorbeeld een kunstenaar, een organisatie of een onderwijsinstelling. Daarnaast maak ik publiciteitsfoto’s.

Dit voorjaar heb ik op verzoek van Toneelgroep Oostpool een reeks livestreams gemaakt. Ik film die avonden niet zelf maar voer de regie over een klein camerateam. Een vertaalslag maken van theater naar film in nauwe samenwerking met cast, crew en regisseur is een geweldig nieuw avontuur. ‘Live’ schakelen en tegelijkertijd mijn team aansturen dwingt me om net zo ‘in het moment’ te zijn als de acteurs op het podium. Het lijkt, wanneer het lekker loopt, nog het meest op muziek maken.

 

Hieronder noem ik een aantal gezelschappen, organisaties en eigen projecten die van groot belang zijn of waren voor de ontwikkeling van mijn werk.

Toneelgroep Oostpool | 2014 – Nu

Sinds september 2014 maak ik voor Toneelgroep Oostpool uit Arnhem trailers, teasers, registraties en ‘mini-docu’s’. Ze maken prachtige voorstellingen en ik voel me er als een vis in het water. Het was dan ook Toneelgroep Oostpool die me vroeg om een reeks livestreams met ze te maken op de vrijdagavond.

Adelheid+Zina | Female Economy | 2009 – Nu

Begin 2009 ben ik tot mijn grote geluk ‘ingelijfd’ door Adelheid+Zina, een theatergezelschap onder leiding van Adelheid Roosen. Het klikte meteen en was de start van een jarenlange intensieve en vruchtbare samenwerking. Datzelfde jaar heb ik voor Adelheid de documentaire Mam geschoten en gemonteerd.

Theater Sonnevanck | 2014 – Nu

Ik werk altijd met enorm veel plezier voor Theater Sonnevanck uit Enschede. Ze maken veelbekroond jeugdtheater en ik verzorg sinds september 2014 de registraties en trailers van hun voorstellingen.

Art Partner | 2012 – Nu

Art Partner zet kunstenaars aan het werk met en in het bedrijfsleven, bij organisaties en instellingen. Ik heb films en fotoseries voor hen gemaakt bij onder meer het VUmc (op uitnodiging van kunstenaar Lina Issa) en KPMG.

Cascoland | 2004 – Nu

Cascoland is een internationaal netwerk van kunstenaars, architecten, ontwerpers en performers. Sinds 2004 hebben we een flink aantal projecten gedaan in Afrika, Centraal-Azië en Zuid-Amerika. Het zijn eigenlijk iedere keer weer fantastische trips vol avontuur, chaos en improvisatie die me de kans bieden om op een heel andere manier werk te maken dan in Nederland.

Major B | 2003 – 2010

Van 1995 tot 2003 was ik zanger van de garagerockband Dexter. Omdat ik mijn twee grote liefdes ‘beeld’ en ‘geluid’ dolgraag wilde combineren omarmde ik de videocamera en startte ik in 2003 ‘one-man band’ Major B. Ik versneed eigen foto- en videowerk met analoge, obscure audiosamples, zette deze audiovisuele shuffle op een dvd en trad op in het licht van de beamer. Hierdoor kon ik fotografie en videowerk op poppodia presenteren en performances doen in musea.

Fotografie | 1996 – 2010

Tijdens mijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (1990-1996) bleek mijn interesse in de podiumkunsten en fotografie de constante factor. Na het behalen van mijn propedeuse bij Theatervormgeving en een uitstapje naar Autonoom ben ik uiteindelijk afgestudeerd aan de afdeling Fotografie.